Yumurtalık Kisti

yumurtalık kisti

Yumurtalık kistlerinin çoğunlukla fonksiyonel ve zararsız olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı  Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, yumurtalık kistlerinin kötü huylu olabilme olasılığını da akılda tutmak gerekeceğini söyledi.

Yumurtalık kistleri (Over kistleri) her yaşta görülse de çoğunlukla üreme çağlarında ortaya çıkarlar.” diyen Op. Dr. Akkaya, Yumurtalık (over) işlevi itibarıyla kist üretebilir. Üreme çağındaki her kadın her ay follikül adı verilen ve içinde yumurta hücresini içeren küçük bir kist geliştirir ve ortalama 2 cm çapa erişen bu yapı adet döneminin ortasına tekabül eden günlerde çatlar. Her ay yumurtlama dediğimiz bu olay olur. Ancak bazı adet dönemlerinde folliküller yani içinde yumurta barındıran kistler aşırı büyüyebilir.” şeklinde konuştu.

Yumurtalık kisti belirtileri

Yumurtalık (over) kistlerinin genellikle belirti vermeyeceğini ve tanısının, genellikle rutin jinekolojik muayene sırasında konduğunu ifade eden Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, Adet düzensizliği, lekelenme veya adet görememe, ağrılı adet görme(dismonere) ve zaman içinde ağrı şiddetinin artması, kasıklarda ağrı, karında dolgunluk ve basınç hissi, cinsel ilişki esnasında ağrı, ..vb. şikayetler varsa yumurtalık kisti yönünde araştırma yapılmasının yararlı olduğunu söyledi.

“Kist tanısını doğrulamak için vajinal yolla veya karından ultrasonografi yapılabileceğini böylece yumurtalık kistinin (over kistinin)  tipi ve kötü huylu olup olmadığı hakkında bilgi almanın mümkün olduğunu belirten Antalya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Nadiren bilgisayarlı tomografi, MR gibi ek görüntüleme tekniklerine de gerek duyulabilir. Kistin tipinin belirlenmesine yönelik olarak tümör belirteçleri adı verilen kan incelemelerinin yapılması gerekebilir.” dedi.

Yumurtalık kistleri kanserleşir mi?

Yumurtalık kistlerinin (over kistlerinin)çoğu iyi huyludur (yüzde 80-85). İleri yaşlarda ortaya çıkan, bilateral (iki taraflı), solid (katı), yapışık, düzensiz yüzeyli ve hızlı büyüme eğiliminde olan, birden fazla sayıda, içlerinde katı kısımlar bulunan, karın içinde sıvı birikmesine (asit) neden olan, belli bir süre sonunda kendiliğinden kaybolmayan veya büyüme gösteren, tümör markeri adı verilen bazı kan parametrelerinde yükselmelerle beraber olan kistik oluşumların kötü huylu olabilme olasılıkları nedeniyle ameliyat edilmeleri önerilir.” diyen Antalya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya “Yumurtalık kistinin kötü huylu olabileceğinden şüphelenmemizde muayene ve ultrasonda elde edilen bulgular yardımcı olur.” dedi